Vijenac 714 - 716

Glazba

Ljetni jazz-festivali

Jazz ad libitum Mladena Mazura


 

Nastupile su ljetne vrućine, pravo vrijeme za održavanje festivala jazza. U taj su se kalendar svrstale odgovarajuće priredbe u nekim našim gradovima. U promoviranju svojih jazz-manifestacija, koje u načelu podupiru lokalne kulturne zajednice, našli su se u dosta skučenu ljetnom kalendaru gradovi Rijeka, Bjelovar, Koprivnica, a sada i Zadar. Njima je svima zajedničko održavanje jazz-koncerata na otvorenom, čime zadovoljavaju trenutačne epidemijske zakone.

Tu je zamjetna ponovno sklonost organizatora ograničavanju publiciteta priredbi. Najavljivanje festivala organizatori ograničavaju uglavnom samo na ono elektroničko, što je u redu, ali kao da zapostavljaju u svijetu takvih manifestacija uobičajena popratna tiskovna izdanja poput letaka ili programskih knjižica.

Prvi koji valja spomenuti u tom ljetnom nizu je svakako 30. festival jazza u Rijeci, poznatiji kao Jazz Time. Održan je na nekim od otvorenih lokacija kako bi se uz ostalo zadovoljile sve epidemijske mjere. U programu tog festivala od 20 do 22. lipnja nastupili su gotovo svi mali riječki sastavi koji u ovom trenutku nešto znače.


Na ljetnoj mapi jazz-koncerata nalaze se Rijeka, Bjelovar, Koprivnica i Zadar

To su: kvartet gitarista Spartaca Črnjarića s mladom pjevačicom Majdom Marenčić, sastav gitarista Elvisa Stanića, kvartet alt-saksofonista be-bop-provenijencije Denisa Razumovića, trio gitarističkog umjetnika taping-tehnike Darka Jurkovića Charlieja, sastav gitarista Brune Mičetića te jedina gostujuća grupa u programu festivala – Oridano gitarista Orjena Riđanovića iz Zagreba, koja je izvodila takozvani gypsy swing utemeljitelja tog stila, legendarnoga gitarista Djanga Reinhardta.

I Bjelovar se prije tri godine upisao među naše gradove koji se mogu pohvaliti organizacijom tradicionalnih jazz-festivala. Tako je od 24. do 27. lipnja, i to zahvaljujući prvenstveno organizaciji u sklopu Bjelovarskog kulturnog ljeta, organiziran jazz-festival pod nazivom III. Jazzica – Bjelovar 2021. U programu manifestacije, koja nas je podsjetila na teške ratne godine jazza u tom gradu i njegovih tadašnjih entuzijasta te glazbe, nastupili su sastavi: kvartet mladog ali već afirmirana i u Grazu educirana jazz-gitarista Filipa Pavića iz Zagreba, kvartet također već poznata gitarista iz Rijeke Brune Mičetića te sastav Jazziana Croatica afirmiranoga svestranog fuzijskog zagrebačkog bubnjara Borne Šercara.

Posebno je bio dojmljiv nastup posvećen džezističkom doprinosu Boška Petrovića, rođenoga Bjelovarca, koji su u programu prve večeri festivala izveli jazz-glazbenici vezani uz njegovo nekadašnje djelovanje, mladi slovenski vibrafonist Vid Jamnik i provjereni gitarist također iz Slovenije Primož Grašič, te naš najbolji bas-gitarist Mario Mavrin. Izveli su niz originalnih jazz-skladbi oduživši se našem nekad vodećem vibrafonistu jazza.

Na kraju, ali ne manje važan, jest jazz-festival koji se održava na glavnom koprivničkom trgu. Nastupili su: orkestri Marka Murtića i Bjelovarskog big banda, kvinteti gitarista Brune Mičetića i Filipa Pavića, Dixieland band Čakovec. Na kraju je održan i nastup naše istaknute pjevačice Radojke Šverko s triom, a najavljen je i jazz-festival u Zadru.

Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak